Help! Kan ik op vakantie?

[dropcap]O[/dropcap]ké, je zit midden in je behandeling en je wilt graag een paar dagen ertussen uit of misschien wil je wel een paar weken lekker weg. Dat kan, het is niet zo dat omdat je kanker hebt dat je dat soort dingen niet meer kan doen. Let wel op een aantal zaken!

1. Overleg

Overweeg je een vakantie? Bespreek dan zo snel mogelijk met je behandelend arts dat je die plannen hebt en vraag naar de mogelijkheden. Het kan zijn dat de arts het afraadt dan is het natuurlijk slim om even te wachten, mocht de arts hier positief tegenover staan dan kan het zijn dat de arts je een extra medicijn voorschrijft. Dit is gedaan gedurende mijn chemo. Ik wilde tussen de drie weken door twee weken op vakantie. Ik heb een extra antibiotica meegekregen mocht ik koorts krijgen. Dit kon ik dan innemen zodat ik beschermt was.

2. Kies bewust je bestemming

Het is slim om over je bestemming na te denken en de omstandigheden. Zo is het van belang dat een ziekenhuis niet te ver weg is, en dat je snel thuis kan komen mits nodig. Zo heb ik er zelf voor gekozen om te kamperen in een tent die al opgezet was (ik kampeer het allerliefste op vakantie met mijn eigen tent). Doordat de tent er al stond kon ik mijn energie sparen voor de leuke dingen, had ik een echt bed wanneer ik me ziek voelde en konden we vertrekken als het toch mis zou gaan. Binnen een dag kon ik weer in Nederland zijn en als het goed mis was, dan zat ik bij een grote stad met een ziekenhuis. Dus, kies iets dat dichtbij is met een goede gezondheidszorg en waarbij jij je energie kunt richten op de leuke dingen van de vakantie dan alles eromheen.

3. Annuleringsverzekering

Sluit een annuleringsverzekering af! Mocht je toch niet op vakantie kunnen, dan kun je de boel altijd nog cancellen. Geen man over boord! Kan je wel al lekker een vakantie boeken en ergens naar uitkijken.

4. let op met hygiëne

Met kanker moet je extra letten op je hygiëne vanwege je mindere weerstand. Dit is op vakantie niet minder waar, en wellicht nog wel meer een issue. Zo is bijvoorbeeld Frans water niet hetzelfde water als in Nederland. Ik ben zeker uit eten geweest, maar heb mijn “dipdagen” waarop mijn weerstand het minste is bewust zelf gekookt. Zo controleer je dat soort zaken. Neem ook een desinfectie middel mee voor je in je tas en eigen (vochtig) wc-papier voor als je met de auto reist. Mochten de omstandigheden niet om over naar huis te schrijven zijn kun jij je in ieder geval nog een beetje beschermen!

En natuurlijk, vergeet niet om te genieten!!

we travel not to escape life, but for life not to escape us

 

Geef een reactie